Čvc 252012
 

janča dostala k narozeninám dárkový poukaz na návštěvu prahy či vídně. nakonec padla volba na vídeň s tím, že prahu si dáme brzy také. plán byl jasný – vidět z vídně co nejvíc během jednoho dne, tedy – do dostat se do vídně, projet vídeň a dostat se zpátky do brna.

jak se dostat do vídně vlakem s kolem / kolobkou

úkol na první pohled jednoduchý, při pohledu na možná spojení ovšem značně komplikovaný. chtěli jsme být ve vídni co nejdříve, ideálně tak do 9 hodin ráno, abychom ji mohli plni zážitků v podvečer zase opustit. vlaků do vídně jezdí spousta, ale těch pro převoz kol je jako šafránu. vstávali jsme tedy ve tři hodiny ráno a odjížděli vlakem do břeclavi ve 4.15. po půlhodinové pauze v tiché břeclavi jsme v 5.56 přesedlali na vlak OBB směr vídeň. v osobním crcáčku českých drah bylo nutné připevnit kola zámkem, aby nespadla. v rychlíku rakouských drah bylo vše o něčem jiném – komfort pro cestující i kola byl výborný. i české dráhy mají samozřejmě nové a pěkné vlaky a OBB zase staré a ošklivé – to abych někomu nekřivdil. nutno říci, že pro cestování vlakem bych doporučoval pořídit skládací koloběžku nebo kolo – schováte je do vaku a vezete jako zavazadlo – nic nedoplácíte a můžete se svézt i vlakem eurocity a v rozumější hodinu. s klasickým kolem zažijete peripetie a strach, jestli vás na další zastávce průvodčí nevykáže.

přeprava kol v česku přeprava kol v rakousku OBB

jízdenky na vlak

z výše uvedených důvodů cestování s kolem předcházela cestě do rakous asi dvoudenní příprava získávání informací z webu českých drah a pak ověření na přepážce hlavního nádraží brno. prošel jsem také řadu možností, za kolik se do vídně a zpět můžeme dostat. radši si dám ve vídni sachrův dort, než platit stokoruny navíc za cestování. z mého zjištění je pro cestování do vídně s kolem nejvýhodnější jízdenka EURegio.

EURegio vás bude stát cca. 490,- korun pro jednu osobu (+ máte-li slevovku inkarta s rail plus, dostanete se ještě níž). v jízdence je započítáno i kolo a je zpáteční. výhodou je, že pokud se rozhodnete ve vídni přespat, nemusíte cestovat zpět ihned, ale máte na to celkem 4 dny. nevýhodou EURegia je fakt, že platí jen v osobních vlacích a rychlících – vlakem eurocity se na euregio do vídně nepodíváte. o bližší informace se ptejte na ČD.

chcete-li jet ÉCéčkem a máte skládací kolobku nebo třeba bromptona, zakupte si v předstihu za cca. 230,- korun SporoTiket Evropa (výsledná cena podle kurzu eura, času nákupu, tarifu inkarty atd.) pro cestu tam a další pro cesty zpátky.

samotná vídeň

co povídat o vídni, je to město prošpikované památkami, je krásné i ošlivé, jako všude i zde jezdí plno aut, ale pro cyklisty je vídeň dostatečně přívětivá. méně študujte mapu a více se držte cyklostezek, které vás dovedou kam potřebujete. máte-li android nebo iphone, dá se i sehnat aplikačka, která vás vídní provede až k památkám.

schönbrun schönbrun schönbrun

schönbrunn bylo první místo, které jsme navštívili. nadržení z vlaku na jízdu na kolobce a focení našich strojů u snad nejkrásnějších architektonických skvostů vídně jsme byli jako politi studenou vodu (nebo chcete-li opařeni), když nás vykázal z parku zahradník s odkazem na malinkou značku zákaz vjezdu kol. přesto na místě vznikly nejhezčí fotky.

fotogalerie vídeň na kolobce: https://picasaweb.google.com/jankavylety/VidenNaKolobce

střed vídně byl zmatený, moc aut, moc lidí, moc směrů, kterými se vydat. i tak si ale myslím, že jsme viděli mnohé.

mapařka janka gina ve vídni centrum vídněvídeň

pro zakončení cyklovýletu byl zvolen prater, ráj inlajnistů, běžců, kočárkářek, cyklistů a samozřejmě atrakcí. park okolo ‚šóklů‘ je příjemným odpočinkovým místem. na délku měří něco přes 4 kilometry a jeho středem prochází něco jako cyklodálnice, na které potkáte všelijaké samohyby.

nutno ale říci, že koloběžka – tretroller – je pro vídeňáky něčím nezvyklým a nevídaným. kolegy na stupátkách jsme nepotkali a snad právě z toho důvodu jsme vzbuzovali u kolemj(e)doucích nebývaly údiv i obdiv.

prater petr před prátrem samohyb v parku prater

vídeň je zajímavé město a jistě jsme nebyli naposledy. pěšky by to ale byla nuda, určitě tedy přibalte svoje oblíbené přibližovadlo a vyražte!

(Visited 635 times, 1 visits today)
 Publikoval v 13.38
QR Code Business Card