Lis 242015
 

máte-li bromptona, jistě jste si již někdy položili otázku, proč nedávají místo plastových nepoužitelných koleček na kolo rovnou svá „eazy wheels“. není nic jednoduššího, než si eazy wheels dojít koupit. pokud se vám ovšem nezamlouvají (nebo je z některého důvodu nechcete), můžete si vyrobit vlastní. návodů existují desítky.

asi nejjednodušší cestou je vyrobit si eazy wheels na bromíka z koleček používaných na in-line bruslích. kolečka na in-line jsou běžně dostupná a to v mnoha barevných variacích. já ke svému červenému bromptonu M6L zvolil obyčejná černá z výprodeje, která ovšem více než skvěle plní svůj účel.

základem pro rozhodnutí upgradovat byl neustále se odírající blatník, který doléhá až k zemi. to se sice změnit nepodařilo, ale teď mohu bromptona převážet v „letišťní poloze“ velmi komfortně po nákupech či kdekoliv se mi to hodí. v kombinaci s nosičem a čtyřmi in-line kolečky pak můžete se složeným bromptonem manipulovat takřka dokonale.

šup a teď již hurá na návod a na co si máte dát pozor.

pro vyrobení jednoho eazy wheel budete potřebovat in-line kolečko volitelné velikosti (já použil průměr 70 mm), šroub M6 o délce 40 mm a šířce 6 mm, dvě odpovídající podložky, dvě kuličková ložiska, tzv. spacer (trubička mezi ložiska, k dostaní v potřebách pro in-line) a lepící pásku.

fotky z montáže:

postup:

  1. na šroub nasaďte podložku – ta by neměla být příliš velká, aby neomezovala pohyb kolečka
  2. šroub omotejte cca. 11 cm textilní lepící pásky (nebo si sežeňte vhodnou distanční trubičku) – tak, aby šla nasadit dobře ložiska
  3. nasaďte první ložisko, nalisujte in-line kolečko, přidejte spacer a následně druhé ložisko – vše by mělo jít nasadit krásně ručně bez větší námahy
  4. přidejte druhou podložku a našroubujte celek k rámu na místo původního plastového dílce

a máte hotovo! jednoduché, funkční, vizuálně neurážející 😉

výsledek:

(Visited 305 times, 1 visits today)
 Publikoval v 20.47
QR Code Business Card